Lore Sleeckx (17) nieuwe voorzitter van de Scholierenkoepel

20 sep 2023

BRUSSEL - Vanavond kozen de scholieren de nieuwe voorzitter en scholierenvertegenwoordigers van de Vlaamse Scholierenkoepel. Dat is de organisatie van, voor en door scholieren. Na twee stemrondes raakte bekend dat Lore Sleeckx (17) uit Antwerpen dit jaar voorzitter wordt. De uitslag voor de vertegenwoordigers wordt later pas bekendgemaakt. ‘We spenderen veel tijd achter onze schoolbanken,’ aldus kersvers voorzitter Sleeckx. ‘Het is dan ook maar normaal dat dat onderwijs op ons is afgestemd. Één van mijn belangrijkste zorgen is het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, zodat alle leerlingen zich goed kunnen voelen op hun school.’

Een vijftigtal scholieren kon woensdagavond de debatten live bijwonen. Alle andere scholieren konden terecht op Instagram, waar het hele gebeuren integraal werd uitgezonden. Wie zich vooraf had ingeschreven, kon meestemmen. Ze verkozen in twee rondes hun nieuwe voorzitter. “Ik ben enorm trots dat ik zoveel scholieren achter me heb weten te verzamelen,” aldus Sleeckx. “Ik wil hen enorm bedanken voor dat vertrouwen. Samen maken we er een jaar vol inspraak van!”

Naast de voorzitter werden er ook uit zestien kandidaten zes scholieren verkozen die de middelbare scholieren zullen vertegenwoordigen in tal van officiële organen, in overleggroepen en op andere belangrijke vergaderingen. Zo schuift één van hen mee aan in de Algemene Raad van de Vlaamse Onderwijsraad, waarin ook scholenkoepels, vakbonden, ouderkoepels,... vertegenwoordigd zijn.

De nieuwe voorzitter was al een jaar bestuurslid bij de Scholierenkoepel en ze weet dus al goed wat ze wil bereiken het komend jaar: “School is voor ons een plek waar we ons goed willen voelen en waar we bovendien onszelf willen zijn. Het is dus belangrijk dat de school ook echt een veilige plek is, waar (cyber)pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden aangepakt.” Daarom ijvert Sleeckx voor een aantal ingrepen: “Lessen seksuele opvoeding moeten over méér gaan dan een biologische benadering, maar moeten ook aandacht hebben voor grenzen stellen. In het Franstalig onderwijs is er momenteel veel te doen tegen verplichte lessen seksuele opvoeding. Ik denk dat er niet minder maar net méér aandacht naar het onderwerp moet gaan, óók in de minimumdoelen. Alleen door er meer over te praten, zal het taboe rond seksueel grensoverschrijdend gedrag verminderen.”

Sleeckx is wel realistisch: “Dat taboe zal niet zomaar verdwijnen en het grensoverschrijdend gedrag helemáál tegengaan zal niet lukken. Daarom is het ook belangrijk dat men werk maakt van o.a. een anoniem meldpunt. Het is immers niet altijd even evident om zomaar naar een vertrouwensleerkracht of -leerling te stappen.” En daar stopt het niet bij. “De Scholierenkoepel deed vorig jaar onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de schoolcontext. Dat onderzoek bevat alarmerende cijfers. Later dit jaar pakt de Scholierenkoepel daarmee uit. Dit vormt voor mij het startpunt om op school op een meer open manier over grensoverschrijdend gedrag te praten.”