Zoals algemeen geweten bedenken leerlingen de zotste en wildste ideeën. Maar hoe beslis je nu welke ideeën de moeite waard zijn? Hoe selecteer je, uit die massa, de beste ideeën? Da’s helemaal niet zo moeilijk!
Om een goede beslissing te maken, moet je de ideeën eerst uitspitten. Dit kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden:
Welke ideeën krijgen voorrang op andere ideeën? Met behulp van de COCD-box die je hieronder ziet, krijg je een duidelijk zicht op de ideeën die de moeite waard zijn. Verdeel de verschillende ideeën over drie categorieën. De gele ideeën zijn geweldig, maar niet realiseerbaar op dit moment. De blauwe ideeën zijn wel realiseerbaar, maar nogal gewoontjes. De rode ideeën zijn origineel én realiseerbaar.
Van vele gele ideeën kun je een rood idee maken, door een meer realistische variant te verzinnen. Dat doe je door na te gaan wat haalbaar betekent voor de groep. Moet de actie gratis zijn? Uit te voeren met een kleine groep? Moeten jullie de actie op één dag kunnen organiseren binnen schooltijd? ... Pas je geel idee aan op basis van je eigen criteria. Gelukt? Klaar voor actie!
Psssst ... Geen fan van de COCD-box? Probeer dan de impact-matrix eens!
Wie neemt de beslissing bij jullie: de voorzitter of de hele groep? Of laat je de beslissing afhangen van een stemming door al de leerlingen? Dat kan allemaal. Dit zijn enkele ‘democratische’ manieren om te beslissen: