De nieuwe eindtermen: een belangrijke opfrisbeurt voor de leerstof

13 jul 2018

Vandaag is het eindelijk zover: de nieuwe eindtermen (voor de eerste graad) zijn goedgekeurd door de Vlaamse regering.  Door de eindtermen wordt bepaald wat elke leerling in het Vlaams onderwijs moet leren op school. Als Scholierenkoepel vroegen we in 2016 aan zo'n 17.000 leerlingen wat zij echt belangrijk vonden. Hun antwoord op die vraag bezorgden we in een groot Scholierenrapport aan het Vlaams Parlement. Uiteraard keken we dus met grote nieuwsgierigheid uit naar het resultaat.

We zijn dan ook blij te kunnen zeggen dat er op het eerste zicht wel degelijk geluisterd lijkt te zijn. Leerlingen gaven aan dat de leerstof die ze op school te zien kregen een stevige opfrisbeurt kon gebruiken, en die lijkt er ook te komen. Een heel aantal eindtermen rond burgerschap en financiële geletterdheid is echt nieuw en er is meer aandacht voor fysiek en mentaal welzijn, digitale skills en levensvaardigheden. Allemaal dingen waar leerlingen duidelijk om vroegen.

Veel al bestaande eindtermen die leerlingen belangrijk vonden, maar nog te weinig ervoeren in de lessen omdat ze enkel "na te streven" waren, zijn nu echt te behalen. Dit wil zeggen dat scholen niet enkel moeten kunnen aantonen dat ze er rond werken, maar ook moeten verzekeren dat leerlingen ze echt oppikken. Een mooie stap vooruit.

Een andere hoopgevende vaststelling is het feit dat de eindtermen niet meer per vak opgesteld worden. Vanuit leerlingen klonk al langer een duidelijke vraag om de muren tussen de vakken te doorbreken. Dat heel wat belangrijke eindtermen nu verplicht in meerdere vakken gehaald zullen moeten worden zal hiervoor hopelijk een goede start betekenen.

Ondanks ons optimisme blijven we natuurlijk ook waakzaam, en niet alleen omdat het parlement de eindtermen nog definitief moet goedkeuren.  Het idee van de "basisgeletterdheid", waarbij bepaalde eindtermen als fundamenteel worden aangestipt, mag er niet voor zorgen dat de lat voor sommige leerlingen lager gelegd wordt. Het moet de ambitie blijven om met iedereen alle eindtermen te halen

Ook moeten de eindtermen, voordat ze bij de leerlingen terecht komen, nog heel wat tussenstations passeren. We hopen dan ook dat de nieuwe leerplannen die de onderwijsverstrekkers zullen klaarmaken, en waar de leerkrachten mee aan de slag moeten gaan, de frisse ideeën niet zullen laten verwateren. Met nieuwe eindtermen in oude zakken is niemand geholpen. 

De nieuwe eindtermen kunnen een mooie voorzet naar een nieuw, up to date en verbeterd onderwijs zijn. Nu is het aan iedereen die onderwijs maakt om die voorzet met overtuiging binnen te koppen.   

Lees hier nog eens het volledige Scholierenrapport over de nieuwe eindtermen

 

Reacties