Een wake up call voor onderwijs op maat van leerlingen

19 sep 2018

Door Rania El Mard, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel

Steeds meer leerlingen richten zich tot de Examencommissie om een diploma middelbaar onderwijs te halen, lees ik vandaag in de media. Leerlingen vinden in het traditionele systeem niet meer wat ze nodig hebben, en nemen zelf het heft in handen. Een herkenbaar verhaal dat ik, als voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, vaker hoor van leerlingen. En ook zelf meegemaakt heb.

Flexibele leerwegen kunnen perfect op papier, maar de meeste scholen en klassenraden houden de boot nog te vaak af.  Nochtans hebben heel wat leerlingen er nood aan. Het hele denken in klassen, vakken en lesuren komt nog uit een andere tijd en is niet meer aangepast aan wat veel leerlingen vandaag nodig hebben. Wie niet kan meedraaien in het standaardsysteem dreigt al snel uit de boot te vallen. Een tegenvallend attest op het einde van het jaar is vaak een doodvonnis voor de dromen en ambities van leerlingen. Als je persoonlijkheid of je talenten niet binnen de hokjes van ons onderwijs passen, bots je al snel op een muur.

Zelf had ik het geluk een school te vinden die mij wel die mogelijkheid wou bieden. Nadat ik na het vijfde jaar een c-attest kreeg vond ik een school waar ik les kon volgen terwijl ik reeds examens van het laatste jaar mocht doen bij de Examencommissie. Zo verloor ik geen tijd en kon ik gemotiveerd blijven voor school.

Bij de Examencommissie kwam ik veel mensen tegen die eigenlijk in dezelfde situatie zaten als ik, maar ook anderen: leerlingen die schoolmoe waren, zich gewoon niet thuis voelden op school, mensen die zich niet konden plaatsen in het huidige schoolsysteem en nog veel meer. Het is mij gelukt om school en examencommissie te kunnen combineren, door mijn geweldige leerkrachten en directie. Zij hebben me altijd ondersteund en geholpen wanneer ik dit nodig had. Een school die helemaal achter je staat is wat je als leerling je nodig hebt om te kunnen slagen. Het is dan ook jammer dat niet iedereen daar op kan rekenen.

Laat het stijgend aantal jongeren dat het schoolsysteem omzeilt en naar de examencommissie gaat daarom een wake up call zijn: om elke leerling een plaats te geven in ons onderwijs moet er heel wat veranderen. Op mijn school zijn er intussen veel mensen die een flexibel traject volgen. Allemaal andere soorten oplossingen met één ding gemeenschappelijk: onderwijs op maat van de leerling. Er is veel mogelijk als er goede wil is.

Zelf geven we met VSK alvast een voorzet. Op 15 oktober organiseren we een groot Scholierencongres, waar we op zoek gaan naar voorstellen voor de volgende onderwijsminister, om ervoor te zorgen dat onze scholen er voor iédereen zijn en blijven.