Help leerlingen bewuste keuzes maken

Talent. Motivatie. Interesse.

Die zouden moeten bepalen welke keuzes leerlingen maken tijdens hun schoolloopbaan. Helaas bepalen heel andere wat andere factoren de schoolcarrière. Is de school makkelijk bereikbaar? Zit je broer of zus daar al? Heeft ze een goede reputatie? En eens je je school gekozen hebt, is het vaak niet makkelijk te veranderen en ben je gebonden aan het aanwezige aanbod.

Leerlingen willen bewust bezig zijn met wat ze studeren en leren, en waarom. Nu komt die info van overal: CLB-medewerkers, de klastitularis, folders en flyers, een lessenpakket… Scholieren ervaren weinig samenhang en zien het grotere plaatje niet.

Scholieren vragen:

  • dat scholen hun leerlingen vanaf de eerste schooldag expliciet te begeleiden in hun studiekeuze en schoolloopbaan. Duidelijkheid over wat er wanneer zal gebeuren, maar ook over wie deze taken op zich neemt, garandeert dat iedereen de nodige informatie krijgt.
  • om af te stappen van de besloten klassenraden waar er enkel over de leerlingen gesproken wordt. We vragen om in te zetten op open klassenraden waarbij de dialoog met leerlingen aangegaan wordt.
  • dat elke leerkracht kan helpen bij de studiekeuze. Daarom moet er voldoende aandacht zijn voor deze vaardigheid binnen de lerarenopleiding en het bijscholingsaanbod

Op "De Stem van Scholieren" lees je alles wat scholieren vragen aan het beleid

Reacties