Hoe kan je ideeën van andere leerlingen verzamelen?

Of je nu geen ideeën hebt in de leerlingenraad, of net veel te veel, het is altijd een goed idee om aan het begin van het schooljaar te starten met een bevraging.

Waarom leerlingen bevragen? 

  1. Je krijgt er een hoop nieuwe ideeën bij.
  2. Als leerlingenraad vertegenwoordig je alle leerlingen op school. Door hen te bevragen, kan je die rol nog beter opnemen, doordat je beter weet wat ze willen. 
  3. Je maakt je zichtbaar als leerlingenraad. Leerlingen zullen jullie nu gemakkelijker weten te vinden en weten dat jullie iets doen met hun ideeën. Een boost voor jullie imago dus!
  4. Je staat sterker in je schoenen om de directeur te overtuigen: ‘kijk eens hoeveel leerlingen dat willen!’

Hoe kunnen we leerlingen bevragen? 

Zijn jullie de eerste die dat proberen? Bijlange niet! Pik dus gerust een ideetje van experts en andere leerlingenraden.

  • Ga op bezoek in de klassen, zoals de leerlingenraad van het Sint-Barbara college (Gent). Stel jullie ideeën voor en vraag feedback, of luister naar de ideeën die leerlingen hebben. Je hebt er wel wat tijd én toestemming voor nodig.
  • De leerlingenraad van het HIVSET Turnhout organiseert een Idee- en zeurmuur. Leerlingen kunnen er met post-its hun ideeën en klachten op kleven. 
  • Speel vliegende reporter, dat tipt Lieselot van VSK. Je wandelt over de speelplaats en spreekt enkele groepjes van leerlingen aan. Vraag leerlingen naar hun idee of mening en stel zeker ook nog wat extra verduidelijkende vragen. Met je smartphone neem je de gesprekken op, of je kiest voor pen en papier. Spreek leerlingen aan uit verschillende jaren en richtingen. 
  • Doe het met een enquête zoals het Sint-Lievenscollege Gent. Je kan dat op papier doen, maar ook via Smartschool. Zorg ervoor dat je goede vragen stelt en zeker niet te veel. Het zal wel wat tijd vragen om alle antwoorden te verwerken en bespreken, maar zeker de moeite waard!
  • Een klassieker is de ‘chocotoffe stemming’, volgens Stefanie van VSK. Je hangt een vraag op aan de schoolpoort, bijvoorbeeld ‘Waar moet de leerlingenraad dit jaar aan werken’. Daaronder staan drie stembussen, met daarop 3 opties (bv. schoolbal, leukere speelplaats en middagactiviteiten). Leerlingen krijgen een snoepje en steken het papiertje ervan in de doos van hun voorkeur. 
  • De leerlingenraad van Sint-Clara College Arendonk zet sandwichmannen in. Op hun sandwichborden staan vragen rond verschillende thema’s (bv. digitale agenda, sfeer op school …). Leerlingen kunnen er met stift hun ideeën op noteren.

En dan, wat doen we met al die ideeën? 

  1. Verwerken: alle ideeën zullen moeten opgelijst worden, de snoeppapiertjes geteld, de gesprekken uitgetypt …  Dat kan een pittig taakje zijn. Spreek daarom op voorhand af wie dat gaat doen tegen wanneer en probeer het werk te verdelen.
  2. Een selectie maken: de resultaten worden voorgesteld op de vergadering. De absurde ideeën vliegen er uit. Maak een top 3 of top 5 van ideeën die heel vaak voorkomen. Doe nog even een realiteitscheck: ‘is dat een haalbaar idee?’, et voilà, jullie takenlijst voor dit schooljaar is af! 
  3. Terugkoppelen: regelmatig een update geven aan de andere leerlingen op school is belangrijk: wat gebeurt er met hun ideeën? Welke gaan jullie proberen te realiseren? Wat is de stand van zaken? 
  4. Naar de directeur: als je de directeur wil overtuigen, zal je je goed moeten voorbereiden