Mona - Maatschappelijke stages zouden geïntegreerd moeten worden op ASO-scholen

Beste leerplanmaker

Mijn naam is Mona, ik ben 17 jaar en ik studeer binnenkort af. Spijtig genoeg heb ik geen flauw idee wat mijn talenten zijn aangezien ik nooit de kans gekregen heb deze te ontdekken. Daarom vraag ik aan u om ons eentonig leerplan te moderniseren zodat we meer kunnen ontdekken, experimenteren en ontwikkelen. We blijven mensen en geen robots!

Concreet vraag ik 3 zaken:

Om te beginnen denk ik dat er een grote behoefte is aan betere studiebegeleiding. In ons hedendaags leerplan worden wij, leerlingen uit de ASO, verplicht om elke twee jaar een keuze te maken in verband met onze studierichting. Deze wordt elk jaar nauwkeuriger waardoor wij wanneer we afstuderen aan de middelbare school vastzitten aan één bepaalde richting. We krijgen niet voldoende kansen om onze verschillende talenten te ontdekken. De kans dat ik en vele anderen van mijn leeftijd beschikken over verborgen talenten is groot ook al zijn we er zelf niet van op de hoogte. Vanaf een leerling start in het middelbaar onderwijs zou de studiebegeleiding klaar moeten staan om deze op te volgen en te helpen in zijn verdere zelfontwikkeling. De keuzes die wij maken gedurende zes jaar zullen namelijk veel invloed hebben op onze toekomst.

Om te voorkomen dat de opmerking “De scholieren komen anders zelf ook niet met een voorstel…” zou volgen heb ik een concreet plan bedacht. Organiseer een actiedag binnen het leerplan (zeker 1 per graad) waar wij naartoe kunnen gaan om verschillende sectoren te leren kennen. Nodig bijvoorbeeld een politicus, een wetenschapper, een ingenieur of zelfs een filosoof uit waarmee we kunnen praten. Laat hun onze interesse opwekken en wie weet ontdekken ik en zoveel anderen een brede waaier aan interesses! U bent natuurlijk nog steeds de onderwijsexpert hier dus niets houdt u natuurlijk tegen om met een nog beter plan te komen.

Mijn plan voor de actiedagen brengt ons tot mijn tweede verzoek. Als gevolg op deze actiedagen zouden er namelijk stages opgericht kunnen worden die voorlopig nog zeer zeldzaam zijn binnen de ASO. Deze stages, die gekozen worden door de leerlingen aan de hand van de actiedagen, kunnen een dag duren of zelfs een week.

Enkele concrete voorbeelden zijn; wetenschappelijke stages: proefjes uitvoeren, meelopen in enkele labo’s – politieke stages: meelopen met enkele politici, deelnemen aan debatten – economische stages – ingezet worden in een klein bedrijfje, delen van de boekhouding aanvullen - … en zo kan ik maar doorgaan.

Ik weet dat daar momenteel geen plaats voor is binnen het leerplan dat is ook de reden dat ik dit aan u vraag. U bent namelijk de leerplanmaker en duizenden leerlingen (inclusief ik) rekenen op u. Ik besef dat er ook leerlingen zullen zijn die niet willen afwijken van hun huidige richting, maar ook voor hun kunnen stages een enorm voordeel zijn aangezien ze zo al ervaring kunnen opdoen in de praktijk.


Mijn derde en laatste voorstel is gebaseerd op de competentie spreken. Leerlingen zouden vaker in contact moeten gebracht worden met deze sector. Er bestaan wel projecten zoals onderzoekcompetenties waarbij een leerling een kleine presentatie moet geven, maar dit gaat niet verder dan voor de klas staan met 1 of 2 leerkrachten erbij. U heeft de kans om ons grote projecten voor te schotelen die ons zouden kunnen helpen bij onze sociale ontwikkeling. Voorzie een stevige uitdaging waarbij we alles uit de kast moeten halen. Laat bijvoorbeeld het vak Nederlands punten zetten op de kwaliteit van het presenteren.

Ik heb klasgenoten die verlegen of met angstige stem een presentatie brengen, maar dan wel een richting burgerlijk ingenieur gaan volgen. Terwijl er bij de studies van UGent als informatie staat dat je vaak terecht zal komen in een leidinggevende positie. Zonder sociale vaardigheden is het naar mijn mening moeilijk om dit te laten slagen. Een vergadering leiden? Een project voorstellen? Communicatie is hierbij zeker geen onbelangrijk onderdeel en toch wordt er nog zo losjes mee omgegaan.

 

Mona Daelman, 17 jaar

6e middelbaar Lyceum Aalst

20 februari 2019