Onze school(boeken) moeten diverser

Gender, seksuele geaardheid en relaties door een roze bril

Wat is de kans dat als je een schoolboek openslaat je een homokoppel, een dokter met een kleurtje of een nieuw samengesteld gezin tegenkomt? Hoe groot is de kans dat er iemand voor de klas staat van een andere origine? Wij checkten het voor u, op de gemiddelde school is die kans klein. Veel te klein. Tijd voor wat meer diversiteit in onze schoolboeken en op school!

Unesco onderzocht schoolboeken en stelde vast die nog vol stereotypen en clichés staan. Ook als Vlaamse Scholierenkoepel merken we dat er weinig tot geen aandacht is voor bepaalde groepen mensen (holebi’s, migranten, nieuwsamengestelde gezinnen) in onderwijs.

Scholieren merken nochtans dat er meer frustraties en spanningen zijn tussen leerlingen met verschillende achtergronden en tussen leerkrachten en leerlingen. Hierdoor worden sommige groepen jongeren kansen ontnomen in onderwijs. Leerlingen vragen dan ook respect voor ieders geaardheid, interesses, origine en persoonlijkheid.

De oplossing voor leerlingen is een participatief diversiteitsbeleid op school. Een gedragen schoolvisie, vormgegeven door een grote en diverse groep leerlingen, maakt jongeren bewust van de positieve kracht van diversiteit.