Project DE 5 VRAGEN: scholieren schrijven geschiedenis in tijden van corona

Waar gaat het project over?

Scholieren beleven unieke tijden. Tijden die sowieso in de geschiedenisboeken terechtkomen. En dus kunnen scholieren letterlijk mee geschiedenis schrijven. Daarom lanceren medewerkers van de Faculteit Letteren van de KU Leuven, met steun van de Vlaamse Scholierenkoepel, het project “DE 5 VRAGEN”. Ze nodigen alle leerlingen van het basis- en secundair onderwijs uit om met een korte of lange tekst, een verhaal, een tekening, of een videofilmpje te antwoorden op 1, of meerdere, van de volgende 5 vragen:

  1. GELUK: Wat heb ik tijdens de afgelopen week geleerd over wat mensen gelukkig maakt?
  2. ONDERWIJS: Wat heb ik tijdens de afgelopen week geleerd over goed onderwijs?
  3. GELEZEN: Wat heb ik tijdens de afgelopen week gelezen dat anderen kan blij maken, ontroeren, verrassen of interesseren?
  4. LEVEN: Wat heb ik tijdens de afgelopen week geleerd over wat écht telt in het leven?
  5. ONVERGETELIJK: Wat heb ik tijdens de afgelopen week geleerd dat ik nooit meer zal vergeten?

Leerlingen van het basis- en secundair onderwijs kunnen, als ze dat willen, hun tekst of tekening ook laten publiceren op de blog "de5vragen.com", die speciaal voor dit project werd gecreëerd en die vanaf vrijdagmorgen 20 maart online gaat. Leerlingen kunnen hun tekst natuurlijk ook gewoon laten lezen door hun ouders of grootouders, laten publiceren op de website van hun school, of hun filmpje zelf op YouTube posten of op de website van hun school, of verspreiden via sociale media. Leraren van basis- en secundair kunnen uiteraard ook deelnemen met hun klas.

Waar vind ik meer informatie?

Alle verdere informatie staat op “de5vragen.com”. Onder de knop “Hoe meedoen?” staat een voorbeeld van een invulformulier voor leerlingen. Daar staan ook de instructies over wat de leerlingen die hun tekst willen laten publiceren, moeten doen.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers zijn medewerkers van de Faculteit Letteren van de KU Leuven (Educatieve Master Talen en Centrum voor Taal en Onderwijs). Contactpersoon is Kris Van den Branden.