Scholieren niet tevreden met akkoord modernisering

16 jan 2017

VSK-bestuurder Tijs Keukeleire kroop in zijn pen. Scholieren noemen het akkoord van de Vlaamse regering een 'politiek monster van Frankenstein'.

Al meer dan 10 jaar wachten wij op die verdomde onderwijshervorming. Oh, beste lezer, u wilt niet weten wat wij allemaal al hebben moeten ondergaan. Talloze vergaderingen, bakken nota’s, stapels standpunten en God-weet-hoeveel studiedagen hebben ons al die jaren bezig gehouden. Maar dat vonden we als Vlaamse Scholierenkoepel niet erg hoor. Nee, integendeel zelfs. Onze voorgangers en wij deden dat met plezier. We geloofden namelijk in een sterke hervorming. Eén die het watervalsysteem indamt, duidelijkheid creëert voor leerlingen, onze scholen afstemt op de moderne samenleving en ons bevrijdt van vooroordelen over bso en tso. En net zo hoopvol als we waren toen,  zo ontnuchterend was vrijdag.

Het overeengekomen plan is in onze ogen knip- en plakwerk, een politiek monster van Frankenstein, een samenraapsel van té uiteenlopende politieke eisen dat uitmondde in nodeloze complexiteit en een gebrek aan focus. De ambitie die de oorspronkelijke doelstelling uitstraalde, is ver te zoeken.  Oude termen zoals kso, aso, bso, tso blijven in de kolommen van de matrix pronken, terwijl er nieuwe op ons afgevuurd worden.

Ja, er ligt een plan en dat werd hoog tijd. Maar onze vrees voor de toekomst ligt bij de vrijblijvendheid ervan. Er zijn nu al veel verschillen tussen onze scholen. Nu ze zelf mogen kiezen of ze meestappen in de onderwijshervorming, zullen die verschillen enkel toenemen. Scholen die die hervormingen maar niks vinden, zullen gewoon blijven draaien zoals ze al decennia doen. Andere scholen zullen staan te popelen om het nieuwe systeem in te voeren. Doordat de overheid niets oplegt en vrijheid geeft aan scholen, vrezen we voor onderwijs op verschillende snelheden. De keuzes die we moeten maken voor ons 18de zijn sowieso al niet zo eenvoudig, nu krijgen we er nog een lastige beslissing bovenop.

Leerlingen zullen in de toekomst niet alleen meer moeten kiezen op basis van hun interesses en talenten, maar moeten ook nadenken over welk schoolsysteem ze willen.

Waren we dan naïef, beste politici, om te vertrouwen op jullie ambitie voor ons onderwijs? Dat jullie het belang van leerlingen voorop zouden zetten en de kans zouden grijpen om het secundair onderwijs grondig te moderniseren?

Hoe gaat ons geloof in de politiek nu hersteld worden? Of zijn daar de lessen burgerschap voor?

Tijs Keukeleire

Bestuurslid Vlaamse Scholierenkoepel

Reacties