Stress op school aanpakken vraagt meer dan yoga en een stressbal

Tussen januari en maart 2017 onderzocht de Vlaamse Scholierenkoepel hoe het gesteld was met stress bij leerlingen. In een online peiling lieten zo'n 6000 scholieren hun ervaringen met die schoolstress weten. Op het Scholierencongres rond het thema gingen tientallen jongeren daarmee aan de slag.

Uit alles wat we hoorden distilleerde VSK 4 belangrijke lessen. Duidelijk is dat schoolstress nooit slechts één oorzaak heeft, maar wordt veroorzaakt door een samengaan van verschillende factoren. Op het Scholierencongres brouwden leerlingen samen recepten die de gevolgen van stress bij leerlingen volgens hen kunnen beperken

Door de lessen en recepten te koppelen willen we scholen inspireren om op hun school te gaan experimenteren om sommige pijnpunten aan te pakken.

4 lessen over stress op school

1. Verslaafd aan punten

Een school zonder punten is als een café zonder bier. Zo lijkt het toch. En wie punten wil, moet op school natuurlijk toetsen en examens maken. Uiteraard verbaast het niet dat net die evaluatiemomenten voor de meeste stress zorgen op school.

2. School stopt niet aan de schoolpoort

Leren kost tijd en dat vertaalt zich in een propvolle lesrooster met rond de 30 lesuren per week. Scholieren vinden het niet logisch dat die lesuren blijkbaar niet volstaan om de leerdoelen te halen. Na een lesdag worden ze namelijk nog bestookt met schoolwerk en communicatie van de school. Nochtans is vrije tijd van leerlingen voor hen een kostbaar goed.

3. De school is vastgeroest

Leerlingen geven aan dat ze soms zot worden van een hele dag op een stoel te zitten. Onderzoekers zijn al lang niet meer zo zeker dat onze klassieke opstelling de beste leerresultaten geeft. Is die klassieke klasindeling dan nog wel van deze tijd? Is zittend leren wel de beste houding? Is een standaardlesrooster nog heiligmakend?

4. Moeilijk om jezelf te zijn op school

Scholieren ervaren drempels om zichzelf te zijn op school. En voor leerlingen begint dit bij de klasgroep. Openheid, respect en verdraagzaamheid zijn niet altijd vanzelfsprekend. Leerlingen geven sterk aan dat er op school nog te weinig aandacht is voor de persoon achter de leerling. Hun identiteit wordt bedolven onder punten, lesdoelen, regels en structuren.

Download het volledige rapport (pdf)

Reacties