Stuur leerlingen de wereld in

Praktijkervaringen in de vorm van stages bieden belangrijke leerkansen voor alle leerlingen. Elke leerling moet de kans krijgen om voor een deel in een professionele setting te leren. Die ervaring moet aansluiten bij hun interesses en studierichting en moet inhoudelijk verrijkend zijn. Leerlingen zijn enthousiast over het idee van een optionele maatschappelijke stage. Tijdens zo’n stage zetten leerlingen zich voor een bepaalde periode en op verschillende momenten onbetaald in voor een ander. Een maatschappelijke stage is in de eerste plaats een manier om een levensechte, praktische en sociale ervaring te beleven. Het versterkt de burgerzin, verruimt de leefwereld en oefent nieuwe vaardigheden. Net dat missen leerlingen vaak in hun huidige schoolloopbaan.

Leerlingen die voluit willen kiezen voor meer praktijk en minder theorie, moeten die kans krijgen. Daarom is de opstart van Duaal Leren zo interessant. De combinatie van leren op school en op de werkvloer moet voor elke leerling een haalbare en volwaardige keuzemogelijkheid zijn.

Lees hier ons advies over duaal leren

Als Scholierenkoepel vragen we:

  • om ruimte te creëren in het curriculum voor leerlingen die nood hebben aan een praktijkervaring. Maak het niet verplicht, maar bied het aan als een verrijking voor leerlingen die iets meer of iets anders willen.
  • om voor Vlaanderen te onderzoeken hoe maatschappelijke stages een plaats kunnen krijgen binnen de modernisering van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
  • om erover te waken dat bij de uitrol van duaal leren de focus blijft liggen op leren. De bedrijfswereld mag niet bepalen welke leerlingen wel of niet mogen instappen in het systeem. 

Op "De Stem van Scholieren" lees je alles wat scholieren vragen aan het beleid

 

Reacties