Vacature beleidsmedewerker onderwijs

08 jul 2021

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is de vereniging van, voor en door scholieren. VSK is de stem van alle leerlingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Participatie van leerlingen is de rode draad doorheen de werking en leerlingen besturen dan ook volledig de vzw. Een team van tien medewerkers ondersteunt de leerlingen en de leerlingenraders en stimuleert scholen om werk te maken van een leerlingbetrokken schoolklimaat. VSK zet alles op alles om de stem van leerlingen in te brengen bij het onderwijsbeleid zodat de minister en co ook met de mening van leerlingen rekeningen houdt. VSK ondersteunt leerlingenraden en leerlingen en stimuleert scholen om werk te maken van leerlingenparticipatie.
 
Klinkt super belangrijk? Dat vinden wij ook. We zijn nu op zoek naar een enthousiaste beleidsmedewerker die de stem van scholieren wilt zoeken en tot bij het onderwijsbeleid brengen.

DE JOB

Als beleidsmedewerker onderwijs zoek en versterk je de mening van scholieren over het secundair onderwijs. Dit doe je via bevragingen, inspraakevenementen of gesprekken met scholieren. Daarnaast vertegenwoordig je, samen met leerlingen, hun mening bij het onderwijsbeleid (Vlaamse Onderwijsraad, onderwijsfora, politiek). 

 • Je bedenkt manieren om scholieren te overtuigen hun mening te geven en/of om volwassenen te overtuigen naar die stem te luisteren. Je werkt daarvoor ook samen met collega's, vrijwilligers en partnerorganisaties. Je stelt o.a. betrouwbare en vlotte bevragingen op voor scholieren over relevante onderwijsthema’s. Je organiseert en voert ook gesprekken met scholieren over verschillende onderwijsthema’s (bijvoorbeeld centrale examens, de nieuwe eindtermen, het leersteundecreet, pesten …).  Deze meningen breng je samen met andere relevante bronnen en je verwerkt deze tot nota’s, presentaties, artikels en adviezen.
 • Je ondersteunt en coacht scholieren om zelf het woord te nemen op vergaderingen in de VLOR, met beleidsmakers, op studiedagen, onderwijsevenementen … 
 • Je zorgt samen met je collega’s dat onze Raad van Bestuur en het team strategisch met de juiste onderwijsdossiers bezig zijn. Wij zoeken altijd de balans tussen onderwijsdossiers die anderen (zoals de minister) op de politieke agenda zetten en belangrijk zijn voor scholieren én thema’s waarvan scholieren willen dat we er mee bezig zijn. 
 • Je hebt hiervoor inhoudelijke kennis nodig over verschillende onderwijsdossiers. Je verdiept je in verschillende onderwijsdossiers en volgt ze van dichtbij op (je verricht studiewerk, volgt studiedagen, bent mee met de actualiteit, bouwt een netwerk op, ...) Je vindt het dan ook leuk om de onderwijsactualiteit te volgen en daarover te discussiëren. 

WIE ZOEKEN WE?

We zoeken iemand die al bepaalde competenties heeft of het potentieel en enthousiasme heeft om zichzelf nog in die richting verder te ontplooien. Met dat in het achterhoofd ben je een geschikte kandidaat voor de Vlaamse Scholierenkoepel en voor deze job als ...

 • je een diploma hoger onderwijs hebt (bij voorkeur in een sociale, politieke of pedagogische richting) en ervaring in het samenwerken met jongeren.
 • je een hart voor jongeren hebt en goed met hen kan samenwerken
 • je gelooft dat jongeren zelf een belangrijke stem moeten hebben in het maatschappelijk debat en dat goed onderwijs gemaakt wordt samen met scholieren. 
 • je ervaring hebt in kwalitatief en kwantitatief onderzoek
 • je ’s ochtends de radio wat harder zet wanneer het over onderwijs gaat, zodat je daarna op kantoor meteen een prikkelende vraag hebt voor scholieren.
 • je rustig en geduldig kan blijven in een soms chaotische scholierenomgeving. 
 • je zin hebt voor initiatief en ideeën kan omzetten naar actie. 
 • je je tanden wilt zetten in stevige vergaderingen, kan onderhandelen en tot gedragen voorstellen kan komen.
 • je complexe thema’s, informatie en onderzoeksresultaten verstaanbaar kan maken voor jonge (en andere) mensen.
 • occasioneel ook een avond of weekend(dag) werken en een treinritje door Vlaanderen je niet afschrikt.

WAT BIEDEN WIJ?

 • Voltijdse tewerkstelling (38u)
 • Contract van onbepaalde duur.
 • Loon volgens barema PC 329.1 - B1b (aangevuld met maaltijdcheques en eindejaarspremie). 
 • 25 vakantiedagen op jaarbasis.
 • Werkplaats: Brussel (op wandelafstand van het centraal station) en thuis
 • Volledige terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en een fietsvergoeding.
 • Een plek in een organisatie waar je jezelf kan zijn, waar er hard gewerkt, maar even hard gelachen wordt, waar je uitgedaagd wordt om te leren, ruimte krijgt om te groeien en waar je best een fout mag maken.
 • Een team van 9 collega’s - waarvan er 3 net als jij met onderwijsbeleid bezig zijn - die geloven in de kracht van jongeren en de meerwaarde van hun stem in het debat. 

ENTHOUSIAST?

Niet twijfelen! Solliciteer tot en met 22 augustus 2021 door een korte persoonlijke sollicitatiebrief met CV te sturen naar sollicitatie@scholierenkoepel.be, met vermelding ‘Sollicitatie beleidsmedewerker onderwijs’ en ten aanzien van Louis Notte (de voorzitter van VSK). 

De Vlaamse Scholierenkoepel waardeert diversiteit, ook in haar personeelsbeleid. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, handicap, geaardheid, culturele achtergrond of levensbeschouwing.

Voor meer info over de job kan je terecht bij onze coördinator Jesse Verleije of beleidsmedewerker Flor Van der Eycken (02 894 74 72) of via sollicitatie@scholierenkoepel.be. Tijdens de week van 19 juli is ons secretariaat gesloten en is er niemand bereikbaar.


Wat doen we met je brief? Een jury maakt op 23/08 een eerste selectie op basis van brief en CV. 
Noteer alvast in je agenda dat de sollicitatiegesprekken plaatsvinden op 30 augustus (overdag). 
De geselecteerde kandidaat kan wat ons betreft meteen beginnen. Wij behandelen jouw ingezonden CV en brief met respect voor je privacy. 

 


 


 

Reacties