Een idee uitvoeren is gemakkelijker als iedereen in de groep volledig achter het idee staat. Het is dus belangrijk om op voorhand alle opmerkingen van iedereen aan bod te laten komen.
In dit artikel vind je een voorbeeld van hoe je dit kan doen. Andere goede voorbeelden van vergader- en beslissingstechnieken vind je bij onze kant-en-klare klink en prints.
Iedereen mee:
Het is belangrijk dat je alle meningen overloopt in de vakken 'goesting' en 'bedenkingen'. Zo kan niemand achteraf zeggen ‘ja, maar jullie hebben niet willen luisteren’.
Nu moeten jullie samen beslissen of het wel of geen goed idee is. Kortom: gaan we verder met dit idee? En zo ja, waar moeten we dan zeker rekening mee houden? Het lijstje van ‘bedenkingen’ is alvast een niet-te-vergeten-lijstje. Het lijstje van ‘goesting’ kan helpen om straks je directeur te overtuigen van dit idee: het zijn namelijk allemaal argumenten.
Op basis hiervan kan je misschien al meteen taken of werkgroepen indelen. Iemand die bv. zegt veel van techniek te weten? Die mag de werkgroep ‘techniek’ leiden, samen met 3 andere leerlingen.
Je kan er samen op toasten, allemaal een handtekening zetten op het bord, zoals bij het sporten een kreet roepen, of gewoon de kring afgaan en één voor één vragen of iedereen ermee akkoord is.
En daarna gaan jullie aan de slag om het idee te organiseren. VSK geeft je ook daarvoor graag enkele tips. Gaat er iemand tussendoor toch nog zeuren dat het niet in orde komt? Verwijs dan terug naar deze oefening: ‘Weet je nog dat we allemaal samen gediscussieerd hebben en uiteindelijk hebben beslist om er toch volledig voor te gaan?’. Luister daarna naar wat die persoon dwars zit, en probeer samen een oplossing te vinden.