Verslag nemen op een vergadering is iets wat je moet oefenen. Het is altijd afwegen wat je opneemt in het verslag en wat niet. Geen paniek dus als je het wat moeilijk hebt die eerste keer. Deze tips helpen je al een beetje op weg.
Misschien kan jij wel sneller typen dan je schrijft? Kies dan maar voor een laptop. Aan de andere kant kan je op een blad papier wel gemakkelijker een schema of een tabel tekenen. Je zal dus zelf moeten kiezen waar jij je het gemakkelijkst bij voelt.
Soms zijn twee verslagnemers handig: een persoon die alles noteert in het officiële verslag en iemand die ‘visueel verslag’ neemt. Die laatste persoon kan tijdens een discussie bijvoorbeeld de kernwoorden op het bord schrijven. Op die manier is iedereen mee met wat er gezegd geweest is.
Wat je opschrijft hangt af van het doel van het agendapunt. Als er bijvoorbeeld gebrainstormd wordt, is het handig om al de ideeën op het bord te schrijven. De meeste mensen kunnen gemakkelijker nieuwe ideeën bedenken als ze enkele andere ideeën voor zich zien. Als er vooral beslist moet worden, kan je het vergaderkader gebruiken. Dit schema is handig als je enkel de essentiële zaken wil opschrijven.
Hier zie je een voorbeeld van het vergaderkader bij een vergadering over de Dikke Truiendag:
De vragen op de vergaderagenda
|
De antwoorden (oplossingen)
|
Wie doet wat (taakverdeling)
|
Volgende keer (nog te beantwoorden) |
Even spieken hoe anderen verslag nemen? Geen probleem: hier vind je een voorbeeld van een verslag van een leerlingenraad. Gebruik dit gerust om verslag te nemen tijdens jullie vergaderingen.
Naast verslaggever, kan je ook andere taken verdelen in de leerlingeraad, zoals voorzitter en manager of happiness. Ontdek hier welke taken en hoe je ze kan verdelen!