Zet moderne technologie zinvol in

Leerlingen, zelf digital natives, willen les krijgen over ICT. Leerlingen willen de belangrijkste programma’s goed onder de knie leren krijgen. Ook over het gebruik van digitale bronnen en de impact van sociale media leren ze graag bij.

Leerlingen zijn erg goed thuis in de digitale wereld. Beter dan veel leerkrachten. Leraren zouden daarom meer kennis moeten maken met nieuwe technologieën, zelfredzaam worden in het ontdekken van nuttige apps en andere software en vooral, inzien hoe ze de digitale talenten van leerlingen kunnen inzetten.

Het gebruik van nieuwe media biedt leerlingen en leerkrachten bij het leren, studeren en lesgeven veel mogelijkheden. Scholieren geven duidelijk aan dat nieuwe en sociale media een hulpmiddel zijn tijdens het studeren. Leerlingen en klasgroepen richten een Facebookgroep op om daarin elkaars vragen te beantwoorden of om notities uit te wisselen. Gevarieerde lessen met nieuwe media verhogen de motivatie en de interesse van leerlingen. Scholieren hopen dan ook dat directies en leerkrachten hun koudwatervrees overwinnen en nieuwe media verder integreren in de klas.

Scholen denken dat ze door Smartschool te gebruiken al volledig mee zijn met de digitale revolutie. Maar door nieuwe technologie te gebruiken om hetzelfde te blijven doen als vroeger stoppen ze gewoon oude wijn in digitale zakken. Een digitale agenda is niet gewoon een onlineversie van de papieren agenda, net zoals een smartbord meer is dan een gemakkelijk te wissen schoolbord en een computer meer dan een dure balpen. 

Opvallend: niet alleen de scholen en leraren lopen achter. Ook de uitgeverijen zijn niet mee: het aanbod digitaal lesmateriaal is nog steeds veel te beperkt en weinig up-to-date.

Steeds meer scholen eisen dat leerlingen beschikken over een laptop of een tablet. Dat biedt zeker kansen. Het blijft belangrijk om er sterk over te waken dat deze digitale transitie voor elke leerling betaalbaar is. Het heeft geen zin leerlingen nieuw materiaal te laten aankopen als ze al beschikken over een toestel. De mogelijkheden van BYOD (“Bring your own device”) worden nog veel te weinig benut, nu veel leerlingen in de vorm van hun smartphone eigenlijk altijd een kleine supercomputer op zak hebben.

Als Scholierenkoepel vragen we:

  • meer volwaardig digitaal lesmateriaal: tools die inzetten op betere manieren van samenwerken, snellere en meer bruikbare feedback; en constant geüpdate inhoud.
  • om leerlingen niet te verplichten om een toestel aan te kopen wanneer zij er al een hebben. Wij vragen ook om leerlingen die geen toestel hebben een betaalbare oplossing aan te bieden.
  • een stevig bijscholingsaanbod voor leerkrachten om helemaal mee te zijn met de digitale revolutie.

Op "De Stem van Scholieren" lees je alles wat scholieren vragen aan het beleid

Reacties