Acht tips voor de nieuwe schoolraad

01 apr 2021

1 april 2021. Niet alleen de dag van aprilvissen, maar ook de dag van de nieuwe samenstelling van de schoolraad. In die raad zitten ouders, leerkrachten, mensen van de lokale gemeenschap, maar ook leerlingen. En hoe doe je dat nu, vergaderen met leerlingen?

Over vergaderen met leerlingen schreven we al eens uitvoerig in dit artikel. Ine Vanmoortel, directeur van SBSO De Passer in Brugge en de leerlingenraad van Kobos in Kapelle-Op-Den-Bos vullen deze graag aan met hun 3 gouden tips (en VSK doet er nog eens 2 bovenop. Feest!).

In De Passer, een school voor jongeren met ASS,  werd net de nieuwe schoolraad samengesteld. Twee leerlingen uit de leerlingenraad zullen er hun medeleerlingen vertegenwoordigen. ‘De leerlingenraadbegeleider vertelde eerst wat de schoolraad inhoudt, vroeg erna wie daar zin in heeft en vervolgens koos de leerlingenraad welke twee leerlingen zij het meest geschikt achten. Eén leerling komt uit het derde jaar (handig, want die kan de gehele termijn van de schoolraad uitdoen!) en de andere uit de derde graad.’ 

  1. Stel leerlingen op het gemak. Doe eerst een rondje van wie aanwezig is en wie wat doet op de school. Onze leerlingen kennen wel de leerkrachten, maar alle extraatjes die aanwezig zijn niet.’
    --> Naast een kennismaking, kun je ook (online) energizers gebruiken. Iedereen kan wel eens een stoot energie gebruiken in een vergadering.
  2. ‘Vaak wordt gekozen voor mondige leerlingen. Leerlingen die er niet voor terugdeinzen om hun mening te laten horen. En dat snappen we, alleen missen we dan een stuk. Onze leerlingenraad koos er dit jaar voor om ook iemand af te vaardigen die wat stiller is. Dat vinden we fijn, want zo is er meer diversiteit! Na elk agendapuntje – en ook tussendoor - polsen we bij de leerlingen of ze alles begrepen hebben en of ze graag nog iets willen toevoegen. Zeker nu alles online gebeurt.’
    --> Vergaderingen van de schoolraad zullen dit jaar hoogstwaarschijnlijk nog online plaatsvinden. We geven je daarom ook graag onze 5 gouden tips voor online vergaderen mee.   
  3. ‘Moeilijke onderwerpen bestaan niet. Agendapunten waarbij we echt de mening van de leerlingen willen horen, worden wel vooraf voorbereid met de leerlingen. Dit gebeurt door de teamcoach, een neutraal persoon die geen lid is van de schoolraad. Zo stelden we vorig jaar het profiel van de directeur op. De leerlingen gaven aan dat zij het belangrijk vonden dat een directeur op de hoogte moet zijn van moeilijke leerlingendossiers. En voila, dat staat bij ons nu in het profiel. Een echte meerwaarde!’

In Kobos worden de leerlingen voor de schoolraad gekozen uit het kernteam. Hierbij wordt gekeken wie dit al deed en wie er bij wil zijn. Meestal zijn dit niet zoveel leerlingen, dus is een verkiezing niet nodig.

  1. Zorg ervoor dat de leerlingen worden gezien als een evenwaardig deel van de schoolraad en durf uitkomen voor de mening van de leerlingen. Herinner de andere partijen dat jullie meer dan een cruciaal deel zijn, het draait uiteindelijk om jullie!
  2. Laat een leerling de voorzitter zijn van de leerlingenraad. Zo hebben leerlingen al een actieve rol in een vergadering.
  3. Als er veel verschillende meningen zijn kan het soms ver uitlopen en het onderwerp onbewust veranderen. We moeten er vaak op letten dat we niet afdwalen van het onderwerp, maar meestal is er wel iemand die ons er dan op wijst.

Zin om méér uit de schoolraad te halen met behulp van de leerlingenraad? Vraag een workshop 'samenwerken met de schoolraad' aan. 

Reacties